Alles over ons steenfruit!

"Steenfruit, zachtfruit, pitfruit, exotisch fruit. Wat betekenen al deze termen?" "Dat fruit in de zomer is of nog niet rijp of té rijp!" "Waarom is al het zomerfruit toch altijd zo lekker zoet?" Om ons zomerfruit is vaak veel te doen en deze enthousiasme vinden wij alleen maar leuk! In dit artikel geven wij graag meer informatie over steenfruit om hopelijk zoveel mogelijk van je vragen te beantwoorden!

Steenfruit, zomerfruit, wat is het verschil?
Steenfruit, zachtfruit, pitfruit, exotisch fruit. Met al deze termen kan het wel eens onduidelijk worden, dat begrijpen wij maar al te goed. De eerder genoemde termen vallen allemaal onder het zomerfruit. Steenfruit is hier dus een ‘onderdeel’ van. Alle steenfruit hebben een zaad die erg hard zijn en waar je niet zomaar doorheen bijt: de steen. Dit zijn bekende soorten steenfruit die regelmatig in onze fruitboxen terug te vinden zijn: Abrikozen, perziken, nectarines, pruimen, vijgen en lychees.

Delicious, where are you from?
Rijp steenfruit is heerlijk zoet! Voor de juiste smaak heeft steenfruit koude nachten en warme dagen nodig. Hiernaast moet er niet teveel regen zijn in het teeltgebied. Dit zorgt ervoor dat het fruit minder zoet van smaak is. Ons steenfruit komt momenteel voor het grootste gedeelte uit Spanje. Om precies te zijn uit het noorden van Spanje, Lleida. Hier wordt het fruit vanaf eind mei/begin juni geplukt en de pluk gaat door tot eind juli. Dit is dan ook de periode waarop wij onze klanten van het meest verse steenfruit kunnen laten genieten!

Gevoelige typjes
Steenfruit is heel gevoelig en kwetsbaar vanwege hun dunne schil en snelle rijping. Elk klein plekje, scheurtje of beschadiging zorgt voor schimmelvorming op het product. Lees snel verder hoe wij hier mee omgaan!

Met de grootste zorg van grond tot mond

In de fruitfabriek
Allereerst gaan onze inkopers aan de slag om te kijken waar het beste kwaliteit steenfruit te krijgen is. Wanneer het steenfruit tijdens de zomermaanden vervolgens bij ons binnenkomt is het de tijd voor onze keurmeesters om te shinen. Het fruit moet aan allerlei voorwaarden voldoen en zij hebben het perfecte oog gecreëerd om fruitstukken die dit niet halen ook niet te accepteren.

Al onze toffe peren wordt vanaf de eerste dag geleerd om al het fruit met zorg en liefde te behandelen, maar zeker het steenfruit. Dit geld voor het verpakken van het fruit, maar ook tijdens het leveren ervan.

Bij onze klanten
Hoe hoger de temperaturen, hoe sneller steenfruit gaat rijpen en dit heeft natuurlijk invloed op de houdbaarheid van het product. Houd er dus bijvoorbeeld rekening mee dat je het fruit niet in de zon of dichtbij een warme machine plaatst.

Voor een langere periode kan je steenfruit het beste in de koelkast bewaren, maar dit is vaak op de plekken waar ons fruit ligt niet aan de orde. Op deze plekken wordt er hard gewerkt en zijn er dagelijks veel mensen die behoefte hebben aan een gezonde snack. Wanneer het in de koelkast ligt en je het wilt gaan eten, dan is het verstandig het eerst minimaal 1 dag uit de koelkast te leggen.  Zo komt het op temperatuur en krijgt het de juiste rijping.

Zo eet je ze op z’n lekkerst!
Als de vruchten op kamertemperatuur zijn en de vruchten van afstand lekker zoet ruiken, dan zijn ze op hun lekkerst! Daarnaast kan je het aan de vrucht voelen, door er heel zachtjes met je hand op te drukken. Voelt het een beetje zacht aan? Dan is het product rijp. Let op als het té zacht is, dan is het product overrijp en kan zelfs het vruchtvlees bruin zijn van binnen. Dit laatste is meestal het geval wanneer het product ooit gevallen is.

Ondanks dat wij ons steenfruit met een fluwelen handschoen behandelen, blijft het een natuurproduct waardoor niet alle fruitstukjes hetzelfde zijn en door maar het kleinste bupsje de kwaliteit van het stuk ook nog eens totaal kan veranderen. Natuurlijk streven wij altijd de beste kwaliteit na. Dus mocht je niet tevreden zijn of meermaals producten van mindere kwaliteit ontvangen dan je gewend bent, laat het ons dan alsjeblieft weten zodat wij hier iets aan kunnen doen. Onze klantenservice staat op werkdagen van 08:00 uur tot 16:30 voor je klaar en is te bereiken op 0182-600110 of per mail op klantenservice@fruitopjewerk.nl.

Enjoy the summer!